Общинска избирателна комисия Пловдив


РЕШЕНИЕ
№ 193-МИ
Пловдив, 25.10.2019

ОТНОСНО: Сигнал от Яшар Асан, ръководител на щаб на ПП „Обединена социалдемокрация“ гр. Пловдив.

С вх. № 11/23.10.2019 г. от 09:10 часа в регистъра на жалбите и сигналите на Общинска избирателна комисия Пловдив чрез електронната поща на ОИК Пловдив е получен сигнал от Яшар Асан, ръководител на щаб на ПП „Обединена социалдемокрация“ гр. Пловдив, съдържащ твърдения, че на 21.10.2019г. към 19:00 часа в кв. „Столипиново“ на предизборен митинг на ПП ГЕРБ се води агитация на турски език и това нарушение на Изборния кодекс се извършва в присъствието на действащия областен управител (в неплатен отпуск по настоящем) и кандидат за кмет за гр. Пловдив, както и кандидата за кмет за район „Източен“ и кандидати за общински съветници от ПП ГЕРБ.

Настоява се за спешна проверка, като подателят изразява готовност за пълно съдействие и предоставяне на видеоматериали.

Член на ОИК Пловдив в 10:03 часа е върнал отговор с изх. № 15/23.10.2019г. на подадения по електронната поща сигнал, както и в телефонен разговор лично с Яшар Асан е указал незабавно да бъдат представени всички доказателства, с които лицето разполага за извършеното нарушение.

В 10:33 ч. на електронната поща на ОИК Пловдив е изпратен видеофайл с размер от 4.34 MB, с дължина от 47 секунди, с резолюция 268х480 пиксела и битрейт от 771kbps.

В 11:04 ч. на електронната поща на ОИК е изпратен линк към втори видеофайл, с размер от 30.03MB, с дължина от 4 минути и 15 секунди, с резолюция 368х656 пиксела и битрейт от 984 kbps.

При извършена проверка на така представените видеофайлове от членовете на групата по жалби и сигнали към ОИК Пловдив, съгласно Решение № 7-МИ/09.09.2019г. се установи следното:

От първия видеофайл по безпротиворечив начин може да се установи, че съдържа запис на предизборно мероприятие на ПП ГЕРБ, на което действително присъства кандидатът за кмет на Община Пловдив – Здравко Димитров, както и кандидатът за кмет на район „Източен“ – Иван Стоянов. Времето по което се осъществява мероприятието съвпада с твърденията в сигнала, че е около 19 часа. От метаданните към видеофайла не може да се установи датата на записа. След изслушване на файла не се установява агитация на чужд език в нарушение на чл. 181, ал. 2 от ИК.

От втория видеофайл, който представлява заснето видео на възпроизвеждане на видеофайл от мобилен телефон се установява предизборно мероприятие, на което се виждат агитационни материали на ПП ГЕРБ и неизвестно лице действително говори на чужд език на събралото се множество. Мероприятието се провежда на различно място от мястото в предходния видеофайл, както и в светлата част на денонощието. От метаданните към видеофайла не може да се установи датата и часа на записа. На мероприятието не се установява присъствие на кандидати от ПП ГЕРБ или от друга политическа партия.

В хода на извършената служебна проверка са установени данни за самоличността на лицето, което е извършило предполагаемото нарушение. Отправено е писмено искане до Шесто районно полицейско управление за предоставяне на информация относно това имало ли е организирано мероприятие на 21.10.2019г., в каква част на деня е проведено и дали същото е било охранявано от органите на реда. Началникът на Шесто РУ в писмен отговор с вх. № 206/25.10.2019г. до комисията уведомява, че управлението не е информирано за провеждане на предизборно мероприятие на ПП ГЕРБ в гр. Пловдив, кв. Столипиново и не е искано съдействие от ПП ГЕРБ при провеждане на предизборно мероприятие.

Служебно е установена и публикация в интернет страницата на Plovdiv24.bg от 24.10.2019г. със заглавие „ГЕРБ отрекоха да са правили агитация на турски език в Столипиново“. Към публикацията е прикачен видеоматериал с времетраене от 9 минути и 32 секунди, от който също по безпротиворечив начин се установява, че гореспоменатите кандидати на ПП ГЕРБ са извършвали агитация около 19:00 часа, но липсва нарушение на чл. 181, ал. 2 от ИК, а именно отсъства агитация на език различен от български. В медийната публикация говорител на политическата партия не отрича, че в същия часови диапазон е провеждано предизборно мероприятие, но то е протекло изцяло на български език.

ОИК Пловдив не разполага с нужните специални знания да установи какво се говори на втория видеозапис, представен от Яшар Асан и съдържащ изявления на чужд език. За целта е необходимо да бъде изготвен превод от заклет преводач. Също така ОИК Пловдив не разполага и с нужните технически знания да установи по безспорен начин автентичността на записа, дали същият не е манипулиран по някакъв начин, както и неговият автор.

До колкото обаче така предоставеният видеофайл не е годно доказателствено средство, с оглед обстоятелството, че то не е събрано по установения процесуален ред, същото не може да обезпечи законосъобразно развитие на едно бъдещо административно-наказателно производство, до колкото същото протича по реда на ЗАНН при субсидиарно прилагане на НПК по отношение на събирането на доказателства.

От така представения видеофайл нарушение не може да бъде безспорно установено, съответно доказано, а е недопустимо да е налице предположение за неговата обективна съставомерност. Обективната съставомерност на деянието следва да е установена по безспорен и категоричен начин със събраните доказателства. При липсата на съставомерните признаци на нарушението, ОИК Пловдив не може да прецени извършено ли е деянието от обективна и субективна страна.

С оглед на изложеното на вниманието на комисията е предложен диспозитив на решение, с което се ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ сигнал с вх. № 11/23.10.2019 г. от Яшар Асан, ръководител на щаб на ПП „Обединена социалдемокрация“ гр. Пловдив.

Резултатът от проведеното поименно гласуване на така направеното предложение е четиринадесет гласа „За“ и дванадесет гласа „Против“. При гласуване на решението си ОИК-Пловдив, не постигна необходимото мнозинство от присъстващите членове, поради което е налице отхвърляне на решението по смисъла на чл.85, ал.4, изр.2 от ИК.

На основание чл.85, ал.4, от Изборния кодекс, ОИК Пловдив

Р Е Ш И:

Налице е решение за отхвърляне, поради липса на постигнато съгласие на 2/3 от мнозинството.

Решението подлежи на обжалване в тридневен срок от обявяването му пред Централната избирателна комисия по смисъла на чл.88 от ИК.

Председател: Дарина Цвяткова Тодорова

Секретар: Манка Васкова Бабаджанова

* Публикувано на 25.10.2019 в 15:41 часа

Календар

 • ПонВтСрЧетПетСъбНед
  1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930 

Решения

 • № 288-МИ / 21.10.2020

  относно: Прекратяване на правомощията и заличаване на избран общински съветници, поради подадено заявления от кандидата и обявяване за избран, следващият от листата.

 • № 287-МИ / 14.11.2019

  относно: Прекратяване на правомощията и заличаване на избрани общински съветници, поради подадени заявления от кандидатите и обявяване за избрани, следващите от листата.

 • № 286-МИ / 07.11.2019

  относно: Заличаване на избрани общински съветници, поради подадени заявления от кандидатите и обявяване за избрани, следващите от листата.

всички решения